Az amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) kutatói szerint a szervezetbe jutó, ultrafeldolgozott élelmiszerekből származó kalória minden 5 százalékos növekedésével ugyanilyen arányban csökken az általános szív- és érrendszeri egészség. Azok a felnőttek, akik kalóriabevitelük mintegy 70 százalékát ultrafeldolgozott élelmiszerek formájában fogyasztják el, az ideális kardiovaszkuláris egészség szintjének csupán felével élnek azokhoz képest, akik a teljes kalóriabevitelük legfeljebb 40 százalékát viszik be szervezetükbe ilyen ételek formájában.

Az instant levesekről is érdemes lemondani. Fotó: iStock

Ezeket kerüljük

Azokat nevezik ultrafeldolgozott élelmiszereknek, amelyek teljesen vagy jórészt zsírokból, keményítőkből, hidrogénezett zsírokból, hozzáadott cukrokból, módosított keményítőkből, mesterséges ízesítőkből, színezékekből és emulgeálószerekből állnak. Ilyen termékek például az üdítőitalok, a csomagolt sós rágcsálnivalók, a sütik, a feldolgozott húsok, illetve a porformájú és előcsomagolt levesek.

A feldolgozott ételek veszélyeiről korábbi cikkünkben olvashat bővebben!

"Az egészséges táplálkozás kiemelt fontosságú a szív és a vérerek egészségének megőrzésében" - hangsúlyozta Zefeng Zhang, a CDC kutatója. "Az ultrafeldolgozott ételek gyakran helyettesítik a tápanyagban gazdag ételeket, például a gyümölcsöket, a zöldségeket, a teljes kiőrlésű gabonákat és a sovány fehérjét, amelyek támogatják a szív egészségét. Ráadásul az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gyakran magas a só, a hozzáadott cukor, a telített zsír és más, a szívbetegségek kockázatát növelő anyagok aránya" - tette hozzá.


A szakértők az amerikai országos egészségügyi és táplálkozási felmérés (NHANES) során 2011 és 2016 között gyűjtött adatokat használták vizsgálatuk során. Ennek keretében 13 446 húszéves vagy annál idősebb felnőtt táplálkozási szokásairól, illetve szív- és érrendszeri egészségéről szereztek információkat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!