Az Alabamai Egyetem kutatói 21 korábbi tanulmány alapján készítették el friss, átfogó tudományos munkájukat. Arra voltak kíváncsiak, hogy milyen kockázatot jelent a macskák egészségére nézve az, ha nemcsak lakásban tartják őket, hanem néha ki is engedik őket a szabadba.

Kórokozók lapulnak a fűben

A tudósok meglepő eredményre jutottak: számításaik szerint a kijáró cicák csaknem háromszor nagyobb eséllyel szedhetnek össze valamilyen kórokozót. Ennek veszélye még nagyobb, ha az adott terület élővilága fertőzöttebb, illetve abban az esetben is, ha kölyökmacskáról van szó - ők ugyanis még érzékenyebbek a betegségekre.

A külvilág nemcsak izgalmakat, hanem számos veszélyt is tartogat. Fotó: 123rf

Emberre is veszélyes kórokozók

A macskák érintéssel, nyállal vagy akár a levegővel érintkezve is összeszedhetnek vírusokat vagy baktériumokat, amelyek aztán megbetegíthetik az állatot. Egyes betegségek pedig az emberre is veszélyesek lehetnek.

A természetben járva a macska fonálférget is összeszedhet, ami szintén átterjedhet emberre, különösen gyerekekre. Ez lázzal, hasfájással és ritka esetekben rohamokkal is járhat. A bélférgességről itt olvashat bővebben!

Ilyen például a Toxoplasma gondii, a toxoplazmózis kórokozója, amely a macskáról emberre terjedve fej- és torokfájást, izomfájdalmakat, megduzzadt nyirokcsomókat és lázat eredményezhet, illetve kapcsolatba hozták már a depresszióval és a skizofréniával is.

A tudományos munkát jegyző kutatók úgy gondolják, természetesen nem lehet minden háziállatot csak és kizárólag a lakásban tartani, de macskák esetében nem árt az állatok szabadban tett sétáit valamelyest korlátozni. Mert hosszútávon nemcsak a cicák egészségére lehet hatással a kint töltött idő, hanem az emberekére is.


Forrás: dailymail.co.uk


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!