Szerda este közölte Orbán Viktor, hogy két irán diák koronavírus-tesztje pozitív lett Ezzel ők lettek az első COVID-19 betegek Magyarországon. Azt már akkor tudni lehetett, hogy elővigyázatosságból mindkettőjük élettársát megfigyelés alá vonták. Tegnap nem sokkal éjfél előtt a koronavirus.gov.hu honlapon bejelentették, hogy az egyik nőről bebizonyosodott, hogy elkapta a kínai koronavírust.

Házi állatok nem terjesztik

Múlt héten a kisállat-tartók között nagy pánikot okozott, hogy Hongkongban egy kutyánál kimutatták a COVID-19 fertőzést. Kutatók azonban most cáfolják, hogy a háziállatok megbetegedhetnének a koronavírustól és továbbadhatnák azt gazdájuknak. Részletek itt.

Őt is - mint a két iráni diákot - a Szent László Kórházban, elkülönítve kezelik. A közlés szerint a barátnőnek a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában hitelesített laborvizsgálata pozitív lett. Emiatt "haladéktalanul megkezdődött a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás" is - áll a honlapon.

Az iráni diák barátnője az első női beteg hazánkban. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Az új fertőzött pontos állapotáról és az esethez kapcsolódó egyéb járványügyi intézkedésekről később adnak tájékoztatást. Az iráni nő a negyedik magyarországi beteg, a harmadik egy debreceni férfi, neki szintén tegnap lett pozitív a tesztje, ahogy arról mi is beszámoltunk.


Az oldal esti adatai szerint 40-en vannak karanténban a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályán. A szám azután emelkedett meg jelentősen, hogy egy 15 fős japán turistacsoportot is tegnap kórházba vittek megfigyelésre, mivel koronavírus-gyanús tüneteket mutattak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!