A vendéglátóhelyeken betiltották a helyben fogyasztást, de a drive-in típusú kiszolgálásra és a házhozszállításra nem vonatkozik a tiltás. Szerdától 14 napra leállították a légi közlekedést Spanyolország és Románia között, az Olaszország és Románia közötti légi közlekedés szüneteltetését pedig március 23-tól újabb 14 nappal meghosszabbítják.

Koronavírus: meddig életképes a levegőben?

Az új típusú koronavírus-járvány okozója, a SARS-CoV-2 vírus az emberi testen kívül hosszú időn át életképes: a levegőbe kerülve még 3 órával később is kimutatható - állapította meg egy amerikai tanulmány. Más szakértők azonban kételkednek az eredmények hitelességében, a szemléltető kísérlet módszere miatt. Kattintson a részletekért!

Önkénteseket is toboroznak

Romániában szerdáig 246 embernél mutatták ki a koronavírust, 3441-en vannak intézményesített, 23 679-en pedig otthoni karanténban. Romániában eddig nem volt halálos áldozata a kórnak, 19 fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak. A járvány további rohamos terjedésére készülő román hatóságok az egészségügyi munkaerőhiány pótlása érdekében elrendelték a rezidens orvosok kiképzését, hogy kórházi ügyeletekbe és a mentőszolgálatokhoz oszthassák be őket. Önkénteseket is toboroznak a legalább negyedéves orvostanhallgatók közül.

Asszisztens kérdez ki egy érkező beteget a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapujában felállított elővizsgálati sátornál. Fotó: MTI/Veres Nándor

A bukaresti Carol Davila orvosi és gyógyszerészeti egyetem közleménye szerint szerda délig több mint 200 negyed-, ötöd- és hatodéves hallgató jelentkezett, hogy szükség esetén a kórházi ügyeleteken, és a sürgősségi ellátásban segítse a koronavírus elleni küzdelmet.

A közegészségügyi hatóság munkáját már március 11-e óta több mint ötven orvostanhallgató önkéntes segíti, akik a fertőzésgyanús esetek kapcsolatainak feltérképezését végzik. Szerdán a legnagyobb - évi több mint ötmilliárd eurós - forgalmat lebonyolító román vállalat, a Renault-csoporthoz tartozó Dacia szakszervezeti vezetője is bejelentette, hogy a romániai autógyár 13 500 alkalmazottját csütörtöktől április 5-ig kényszerszabadságra küldik, a bérük 85 százalékának megfelelő segéllyel. Kedden az amerikai Ford is bejelentette, hogy - más európai gyárai mellett - romániai üzeme 6000 dolgozóját is csütörtöktől kényszerszabadságra küldi.ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!