Az ország legkeletibb régiójában, Fehérgyarmaton orvosok, nővérek lakhatását segítik azok a szolgálati lakások, amelyek több mint fél évszázada közvetlenül a kórház mellett épültek. Az elmúlt több mint ötven évben azonban az épületek elhasználódtak, korszerűtlenné váltak.

A kezdetekkor a kirendelt orvosok kapták meg a lakásokat, most a 24 lakásból nyolcat orvosok - köztük van határon túlról áttelepült szakorvos is - tizennégyet szakdolgozók bérelnek. A szolgálati lakások fontosságát a kórházcsoport vezetése kiemelten kezeli, hiszen fiatal orvosokat, szakdolgozókat idehozni, és a jól képzett munkaerőt megtartani akkor lehet, ha a lakhatásban is tudják őket segíteni.

A KEHOP-5.2.10-16-2017-00160 azonosító számú, "Pihenőházak épületenergetikai fejlesztése az SZSZBMK fehérgyarmati telephelyén" című projekt keretében sor kerülhetett a Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdő nővérszállóinak rendkívül időszerű felújítására

Első lépésben a három egymástól különálló lakótömböt kívülről tették rendbe, kicserélték a nyílászárókat, és leszigetelték a tömböket, az energiahatékonysági felújításra 126 millió forintot költöttek, amely a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság által megítélt támogatási összegből valósulhattak meg.

A felújítási munkálatok, illetve épületenergetikai fejlesztések megfelelő infrastrukturális feltételeket teremtettek, így jelentős, évi másfél millió forintos megtakarítást jelent az intézmény és a lakók számára.

A szolgálati lakásokat a Fehérgyarmati Kórházzal egy időben, még 1963-ban adták át, az azóta eltelt több mint fél évszázad alatt eddig nem nyílt lehetőség a felújításukra.

A jövőben folytatódhat a szállók felújítása, hiszen egy másik projektnek köszönhetően a szolgálati lakások fűtésrendszerének korszerűsítése is megvalósulhat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!