A vércukorszint hosszú távú felmérése elengedhetetlen a cukorbetegség megfelelő terápiájához. A hagyományos vizsgálatok (mint például az éhgyomri, vagy a terheléses vércukor vizsgálat) mellett a hemoglobin A1c (HbA1c) szintjét is javasolt megméretni, amellyel a vércukor hosszabb távú kilengései is mérhetőek.

Egészségünk, jó közérzetünk, teljesítőképességünk szempontjából nagyon lényeges, hogy vércukorszintünk viszonylag egyenletesen alakuljon, ne legyenek benne túl nagy kilengések. A kiugrásokat azonban nem csak a túl sok cukor vagy a rosszul megválasztott szénhidrátok okozhatják! Hogy még mik, arról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

A HbA1c értéke megmutatja, hogy az oxigén szállításában szerepet játszó, vörösvértestekben található fehérjéhez, a hemoglobinhoz milyen arányban kapcsolódik cukor. Átlagosan a vörösvértestek élettartama 3 hónap, így a vizsgálattal arra deríthetünk fényt, hogy az elmúlt három hónapban hogyan alakult avércukorszinta páciens szervezetében.

A vércukorszint mérése elengedhetetlen a cukorbetegség kezeléséhez

Szívbetegségeket is jelezhet

Nem csak a cukorbetegség felderítésében játszhat szerepet ez a vizsgálat. Egy korábban végzett kutatás rávilágította arra is, hogy a HbA1c-teszt segítségével lehetőség van előre feltérképezni bizonyos szív- és érbetegségek kockázatát, amennyiben kiegészítették a koleszterinszint és a C-reaktívfehérjemennyiségének vizsgálatával. Ismert, hogy a cukorbetegség a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezője, ezért érintettség esetén fontos mindkét betegség vizsgálata.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!