Hogyan csökkenthető gyorsan a vérnyomás? Mutatjuk!

A sófogyasztás visszafogása, a transzzsírok mellőzése és a magas vérnyomás kezelése összességében mintegy százmillió korai elhalálozást akadályozhat meg világszerte 2040-ig - derül ki a Harvard professzorainak legfrissebb tanulmányából. A szakértők becslései szerint a népesség 70 százalékát kezelni kellenemagas vérnyomásmiatt, ami 39,4 millió ember életét menthetné meg a következő 20 évben. A sófogyasztás csökkentése szintén csaknem 40 millió idő előtti elhalálozást akadályozhat meg, míg a transzzsírok mellőzése 14,8 millió életet menthet meg.
Sokan nem is tudják, hogy magas a vérnyomásuk. Fotó: 123rf

Ijesztő adatok

A magas vérnyomás nagyobb terhet ró az erekre és a szívre, így hosszú távon megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. Ez éves szinten a világon bekövetkező halálesetek körülbelül 31 százalékáért felelős: minden évben nagyjából 17,9 millió ember veszíti életét szív- és érrendszeri betegségek következtében. Angliában körülbelül 7,4 millió ember él kardiovaszkuláris problémákkal, amelyek naponta átlagosan 460 halálért felelősek, Amerikában pedig évente 610 ezer ember hal meg szívbetegség miatt.

Nem csak vágyálom

A kutatók több tanulmány eredményeit, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatait és becsléseit használták fel a munkájukhoz. Úgy vélik, a százmillió idő előtti elhalálozás megakadályozása hatalmas kihívás, de nem csak egy vágyálom: nagyon is realisztikus cél lehetne, ha világszerte több egészségügyi program indulna, és többen szednének biztonságosan alkalmazható és árban is elfogadható vérnyomásgyógyszereket.
Forrás: dailymail.co.uk

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!