A borokra is kihat az időjárás - részletek!

Körülbelül 4,2 millió mázsa szőlő termett idén, amiből 2,9-3,1 millió hektoliter bor készülhet - közölte Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Az idei mennyiség az elmúlt 10 év termésátlagánál 10-15 százalékkal nagyobb terméshozamot jelent.

10 éve nem volt ilyen szőlőtermés itthon. Fotó: iStock

A borászok nagyon jó minőségű borokra számítanak, hiszen a visszajelzések alapján szépen érett, egészséges gyümölcsöket szüreteltek. Ráadásul az is bizakodásra ad okot, hogy az idei év Tokajban is jó volt az aszúsodás szempontjából. A magyarok egyébként évi 21-23 liter bort fogyasztanak fejenként.

Árthat-e a borfogyasztás?

Rengeteg tanulmány és tudományos értekezés születik manapság az alkoholfogyasztás hatásairól, azonban meglehetősen sok az egymásnak ellentmondó eredmény. Ahogy korábban megírtuk, egy londoni tanulmány szerint például nap 175 milliliter vörösbor elfogyasztása akár 50 százalékkal is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát a nők körében, a finnek szerint azonban már a mértékletes borozás is jelentősen ronthatja azalvásminőségét. A francia tudósok azt állítják, hogy napi egy közepes pohárnyi vörösbor megakadályozhatja a demencia kialakulását, míg egy amerikai tanulmány szerint az alkohol nem engedi megtisztulni agyunkat a méreganyagoktól, ezáltal elősegítheti az agysejtek pusztulását és azAlzheimer-kórkialakulását.


Biztosat tehát nem lehet mondani a témával kapcsolatban, de talán az alkofolfogyasztás elhagyása - vagy legalábbis minimalizálása - a legjobb döntés.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!