Bőrünk feladata, hogy elsődleges védelmi vonalat nyújtson a kórokozókkal szemben. A bőr felszínén a faggyúmirigyeknek és verejtékmirigyeknek köszönhetően létrejött sav-zsír köpeny meggátolja, hogy a különböző baktériumok, vírusok, gombák, paraziták a bőrbe hatolva bejussanak a szervezetbe. Ám amikor a bőr megsérül, nem tudja azon a területen tovább biztosítani a védelmet, ezzel megnyílik az út a legkülönfélébb kórokozók előtt, és felülfertőződik a seb, ami további problémákat okozhat. Emiatt elengedhetetlen a sérülések fertőtlenítése és steril kezelése a teljes gyógyulásig.

Kétféle sebbel találkozhatunk otthonápolás során: sérülés által okozott, vagy tartósan jelen lévő, nehezen gyógyuló sebbel. Hogy melyiket hogyan kell kezelni, arról bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Ezért kell fertőtleníteni

A sérülések gyógyulásához a szervezet számos funkciót kapcsol be, többek között fokozza a terület vérkeringését, és olyan anyagokat termel, amelyek hatására felgyorsul az új sejtek születése. A folyamatot azonban afertőzésmegakadályozhatja. Fertőtlenítés híján a különböző mikrobák nemcsak az új szövetek képződését hátráltatják, hanem még toxikus anyagokat is termelnek. A fertőzés és a gyulladás a sebüregből végül bejut a szervezetbe, és a vérárammal továbbjut a test többi részébe.

A sebkezelés fontos része a fertőtlenítés

Sérülést sokféleképpen szerezhetünk: eredettől függetlenül minden bőrsérüléssel járó seb ellátása során be kell tartani alapvető kritériumokat, ami magában foglalja a fertőzés veszélyének minimalizálását, illetve a sebbe már bekerült mikroorganizmusok eltávolítását, lehetővé téve így a szövődménymentes sebgyógyulást.

Sérülés esetén legjobb, ha a sebkezelés nem csak a sérülés fertőtlenítéséből áll. Használjunk olyan sebkezelő készítményt, ami elősegíti a sebgyógyulást is, valamint nem tartalmaz jódot, így elkerüljük az esetleges allergiás reakciót.

A szükséges lokális feltételek megteremtéséhez nagyon fontos, hogy a megfelelő szereket és sebkötözéshez alkalmazható kellékeket használjuk. Erre a célra kaphatóak speciális készítmények is, amelyek nyílt, vérző sebek esetén is alkalmazhatóak. Amennyiben elállt a vérzés, javasolt a seb bekötözése, mert a kötszerek megvédik a sebet a további sérülésektől és a szennyeződések, bacilusok bejutásától. Az a sebfertőtlenítő a leghatékonyabb, amely segíti a hámosodást, és így felgyorsítja a gyógyulás folyamatát.


Nem mindegy persze, hogy milyen mély a seb: a vérzés mennyisége sokat elárul erről, a felszíni sérülések ugyanis kevesebb vérrel, a mélyebbek erősebb vérzéssel járnak. Ne csak háztartási balesetekre gondoljunk! A környezetünkben, a levegőben, a ruházatunkon, a tárgyakon, a közlekedési eszközökön, de még a bőrünk felszínén is kórokozók milliárdjai tanyáznak. Elég egy pattanás megjelenése vagybőrgombakialakulása, ahogyan ékszer viselése vagy éppen tetoválás is okozhat sérülést. Fontos tudni, hogy fokozott a sérülésveszély és a sebfertőződés bizonyos állapotokban: ilyen az érszűkület, a cukorbaj, a visszértágulatok, a szteroidos kezelés és a nyiroködéma, ezért mindig tartsunk otthon megfelelő fertőtlenítőszert!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!