A szőlő egyik legrégebben terjesztett növényünk, számtalan faját, fajtáját ismerik. Gyógyászati szempontból nemcsak a gyümölcs, hanem a levél és a mag is fontos és értékes.

Sokoldalú gyógynövény

A leveleket a népi gyógyászatban sebek kezelésére alkalmazzák, belsőleg pedig vérnyomáscsökkentő, vérzéscsillapító hatást tulajdonítanak neki. Menstruáció alatt csökkenti a vérzés intenzitását.

Íze pikáns, fűszeres. Leginkább tavasszal érdemes felhasználni, amikor még zsengék a levelek. A mediterrán konyha is kedveli, számos recept készül vele, főleg rizzsel, hússal készült, töltött fogások.

A szőlő erősíti a szívet!

Erősíti a szívet

A termésnek kiemelkedő a C és B-vitamin-tartalma, és sok kálium található benne, ami erősíti a szívet. A szőlő vizelet- és epehajtó, enyhe hashajtó, csökkenti a gyomorsavat, de vérszegénység ellen is hatásos, kúraszerű, több héten keresztüli fogyasztása fokozza a vörösvérsejt-képzést. Főként a kék és fekete szőlő tartalmaz sok rákellenes hatású flavonoidot. A gyümölcs nagyszerűen alkalmas egy-két, vagy három hetes tisztítókúrára, mert megszabadítja a beleket a lerakódásoktól, megerősíti és ellenállóvá teszi a szervezetet.

A mag is jó!

A szőlőmag-kivonat gyulladásgátló szerként is használható az allergia és az ízületi gyulladások kezelésében, és több olyan vegyületet tartalmaz, melyek pozitívan hatnak az egészségünkre. Ezek közé tartoznak többek között a vitaminok, a flavonoidok, a linolénsavak és a polifenolok. A szív- és érrendszeri panaszok megelőzéséért is sokat hetet a rendszeres fogyasztásával, és a koleszterinszintet is hatékonyan csökkenti.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!