A penzcentrum.hu annak nézett utána, hogy mennyibe kerülne magánúton elvégeztetni a leggyakoribb orvosi beavatkozásokat.

Több magánklinika árazását figyelembe véve a lap azt írja, hogy a protézisek a legdrágábbak, de hatalmasak az árkülönbségek a klinikák között. Csípőprotézist például 1,7 millió forinttól végeznek, de találtunk olyan klinikát is, ahol ennek majdnem a duplájába, 2,4 millió forintba kerül a beavatkozás. A térdprotézis is hasonló összegről indul, 1 750 000 forint a legolcsóbb műtét, találtunk 1,9 millióért és 2 millióért is, de a csúcs itt 2 750 000 forint volt.

Hatalmasak az árkülönbségek a klinikák között

Egy epekőműtét 200-240 ezer, míg a szürkehályog-műtétek nagyjából 200-240 ezer forinttól elérhetőek szemenként, a legdrágább klinika, amit találtak, 336 ezer forintot kér egy lézeres szemműtétért. A lágyéksérvet 170 ezer forinttól, a hasfali sérvet pedig 220 ezertől műtik meg.

Ennyivel drágult a magánegészségügy - részletek!

A lap azt is kiemeli ugyanakkor, hogy vannak olyan magánklinikák, ahol bizonyos egynapos műtétekhez igénybe lehet venni TB-finanszírozást a TAJ-kártyával. Ebben az esetben a műtét, az altatás, valamint a kontrollvizsgálat díja ingyenes. Ellenben a magánklinikai szolgáltatásokért és az ott végzett alapvizsgálatért bizony fizetni kell.

Egy lágyéksérv esetén az egyik általuk talált magánklinikán ez például azt jelenti, hogy a TB-finanszírozást is igényelve az összköltség 100 ezer forint. Ebben benne van a vizsgálati díj és a magánklinikai szolgáltatások díja is. Amennyiben a beteg nem a társadalombiztosítás terhére végeztetné el a beavatkozást, összességében 378 ezer forint lenne a műtét a legolcsóbb és 458 ezer a legdrágább árral számolva.


A legalapvetőbb, évente elvégzendő szűrővizsgálatok, mint a vérkép, vizeletvizsgálat, fogászati állapotfelmérés, tüdőszűrés SZTK-ban is elvégeztethetők, viszonylag gyorsan, különösebb kényelmetlenség nélkül. Ha azonban magánúton oldjuk meg, egy általános vérvétel- és vérkép-készítés 3000 forint körül mozog. Egy nem specifikus vizeletvizsgálatért a Budai Magánorvosi Centrumban 700 forintot kell fizetnünk.

A tüdőszűrést magánúton az Uzsoki kórházban elvégzik 1700 forintért, ha pedig sürgősen szükség van rá, esetleg egészségügyi alkalmasság igazolására, akkor 5000 forintba is kerülhet, mint pl. az Oxygen Medicalnál.

A szem romlására is érdemes odafigyelni: optikákban ingyenesen is végeznek vizsgálatokat, de akár 22 ezer forint is lehet, amit a szemünk egészségéért kifizetünk.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!