A délutánialvásután nemcsak kipihentebbek lehetünk, hanem még a vérnyomásuknak is jót tehet egy kis szundítás.

A szisztolés vérnyomás a kar fő artériájában mérhető nyomás, amely a szív összehúzódásai miatt alakul ki. A diasztolés vérnyomás pedig a szívverések közötti szünetben mérhető nyomás. Az ajánlások szerint optimálisnak a 120/80-as vérnyomás számít, 140/90-as érték felett pedig már kórosnak számít. Korábbi cikkünkben elolvashatja, hogyan hat a testre a magas vérnyomás!

Jót tesz a szívnek a pihenés

A kutatás eredményei szerint ugyanis a délutáni alvás akár 5 higanymilliméterrel is csökkentheti a vérnyomást. Ezzel szemben egy alacsony dózisú gyógyszerrel átlagosan 5-7 higanymilliméteres csökkenést lehet elérni. Azonban már 2 higanymilliméternyi vérnyomáscsökkenés is 10 százalékkal mérsékelheti a szív- és érrendszeri problémák - például a szívroham - kialakulásának kockázatát. Ezért ha van lehetőségünk délután is pihenni néhány órát, akkor bártan tegyük meg - egészségünk meghálálja majd.

A szunyókálás is csökkentheti a vérnyomást. Fotó: 123rf

Népbetegség a magas vérnyomás

A magas vérnyomás (hipertónia) gyakorlatilag népbetegségnek nevezhető. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan 140/90 fölötti vérnyomása. Félő azonban, hogy ennél valójában jóval több a hipertóniás páciens, sokan azonban nem is tudnak betegségükről. Ez azért kockázatos, mert amagas vérnyomásjelentős mértékben növelheti a szívroham és a stroke esélyét.


A hipertónia veszélyeit talán a statisztikai adatok bizonyítják a legjobban. Évente csaknem 5 ezer magyar ember halála írható a betegség számlájára. Más becslések szerint azonban még aggasztóbb a helyzet, mert minden nyolcadik halálesetben közrejátszik a magas vérnyomás, így több ember életét követeli, mint a daganatos betegségek. A hipertónia kialakulásának kockázata azonban néhány életmódbeli változással hatékonyan csökkenthető.

Forrás: webmd.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!