Az SZTE egy olyan, forradalmian új technológia kidolgozásában vesz részt, amely a világ jelenlegi klinikai kutatásainak élvonalát képviseli - közölte Rovó László rektor. A kutatások célja, hogy a daganatos betegségek diagnosztikáját fejlesszék.

Egy forradalmian új technológia kidolgozásában vesz részt az SZTE. (A kép illusztráció) Fotó: iStock

Nem csak a rák felismerésében lehet hasznos

Nyolc olyan daganattípust választottak ki, amely a legérzékenyebben mérhető ezzel a módszerrel. Első lépésként betegektől és egészséges önkéntesektől vett vérmintákból biobankot hoznak létre, amely később nemcsak ezt a projektet tudja aktívan kiszolgálni, hanem más kutatásoknak is hátteret biztosíthat. A kutatások protokolljának engedélyezése novemberben kezdődik, a mintagyűjtés pedig a tervek szerint jövő év elején indul - ismertette.

A 10 leggyakoribb rák Magyarországon - részletek!

A korábbi vizsgálatok szerint az emberi vérplazmában egyedi képet mutat bizonyos molekulák megléte és egymáshoz viszonyított aránya. Az SZTE már a módszert megalapozó kutatásokban is aktívan vett részt vett, és az anonimizált mintagyűjtés egyik centruma is a felsőoktatási intézmény lesz - mondta Pozsgay Csilla, a kft. ügyvezetője. A nemzetközi tapasztalatok alapján egy minta begyűjtése, feldolgozása és biobankba helyezése 100-200 euróba kerülhet - tette hozzá.


A vizsgálatok során nem egy-egy molekulát keresnek majd, hanem olyan mintázatokat próbálnak azonosítani, amelyek az adott betegségre utalnak. A vérplazmát lézerrel világítják meg, a mintán áthaladó fény pedig egyedi infravörös mintázatot ad. A szakemberek reményei szerint a módszer a jövőben a szív- és érrendszeri, valamint neurodegeneratív betegségek - például az Alzheimer-kór - diagnosztikája során is alkalmazni tudják majd.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!