A légszennyezés világszerte sok problémát okoz. A friss adatok szerint Pozsonyban évente 1580, Kassán 990, Eperjesen 410, Besztercebányán 340, Zsolnán pedig 310 korai haláleset írható a légszennyezettség számlájára.

Azonnali lépésekre van szükség a további halálesetek megelőzése érdekében. Fotó: 123rf

Riasztó adatok

A kutatás során a levegő szállópor-tartalmát és nitrogénoxid-koncentrációját vizsgálták. A korai halálesetekből a becslések szerint évente több mint 10 milliárd eurós kára keletkezik Szlovákiának, és ebbe még nem számították bele az orvosi kezelések költségét és a betegségek miatt kifizetett táppénzt.

Városok, ahol nem jó a levegő - a részletekért kattintson ide!

"Minden további halogatás nélkül megfelelő összeget kell elkülöníteni a levegő minőségének javítására, tisztázni kell az önkormányzatok ezzel kapcsolatos hatáskörét, és a zöld alternatívákhoz, valamint a közbeszerzéshez kell kötni az uniós pénzek felhasználását" - hangsúlyozta Daniel Lesinsky, a CEPTA elnöke. A szervezet további intézkedéseket sürget a közlekedés, a károsanyag-kibocsátás és a fűtés terén. Továbbá a különféle kivételek visszavonását, valamint a környezetbarát ipari és energetikai technológiák kötelező bevezetését szorgalmazzák.


Szlovákia Lengyelországgal, Magyarországgal és Csehországgal együtt a legszennyezettebb levegőjű európai uniós tagállamok közé tartozik. "Évek óta a szállópor mennyisége jelenti nálunk a legnagyobb problémát, rendre meghaladja a határértéket" - áll a CEPTA jelentésében.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!