Hamarosan megszüntethetik Magyarországon a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet. Részletek itt.

A korábban a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetét vezető szakember a Qubit-nak nyilatkozva elmondta, tart attól, hogy az ezekben a hetekben már egyre inkább lecsendesedő világjárvány ősszel vagy télen újra fellángol majd, emiatt pedig még több lesz a halálos áldozat. Kifejtette, bár pszichológiai és gazdasági szempontból is elengedhetetlennek tűnik az eddigi korlátozások lazítása, orvosbiológiai tekintetben azonban egyértelműen veszélyes az újranyitás.

Falus András szerint fel kell készíteni az egészségügyi ellátást a járvány második hullámára.

Fotó: MTI/Árvai Károly/kormany.hu

"A vírusnak legfeljebb a tüdőre gyakorolt hatását értjük, afertőzéshosszabb távú következményeit, a szív- és érrendszerre, a központi idegrendszerre gyakorolt hatásait szinte egyáltalán nem" - mutatott rá Falus András. Hozzátette, elegendő adat hiányában azt sem tudjuk, a SARS-CoV-2-vírus mennyire tűri a meleget vagy a nyári UV-sugárzást. Valójában fogalmunk sincs, hogy nagy melegben hogyan viselkedik a kórokozó.

A szakember szerint egy biztos: az őszig tartó időszakot a felkészülésre kellene felhasználni. Fel kell készíteni az egészségügyi ellátórendszert egy második járványhullámra, amihez tesztekre van szükség a tömeges és rendszeres szűréshez, illetve megfelelő védelmet nyújtó maszkok millióira. Biztosítani kell az otthoni munkavégzés feltételeit, illetve meg kell szervezni a digitális oktatást, hogy az mindenki számára elérhető és kellően hatékony legyen.


"Most is megtörténhet, hogy a vírus elmutál, és ez olyan irányban történik, amely miatt kevésbé lesz az emberek körében fertőző. ...Ebben lehet bízni, de ez senkit nem ment föl a gyógyszer- és az oltásfejlesztés, a társadalmi távolságtartás, a kontaktuscsökkentés, a maszkviselés és az egyéb védekezési formák gondos és jól kommunikált megszervezése alól" - hangsúlyozta az interjúban az akadémikus.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!