Mire számítsunk a járvány kapcsán a strandszezonban? Részletek itt.

Svédországban a fővárosban a legmagasabb a fertőzöttek aránya, az összes eset egyharmadát Stockholmban regisztrálták. Egy április végi véletlenszerű tesztelés alkalmával ezer helyi lakos összesen 7,3 százalékának szervezetéből, illetve véréből mutatták ki a SARS-CoV-2-vírus elleni antitesteket. Így lehet megállapítani, hogy a tesztelt alany átesett-e már koronavírus-fertőzésen, egyben immunissá vált-e a fertőzésre. Az ország egyéb részeiben a stockholminál alacsonyabb arányokat mértek.

Svédországban nem követték szigorú korlátozások a koronavírus-járvány kitörését. Fotó: Getty Images

Svédország különutas politikát követ a koronavírus-járvány kezelésében: a 16 év alatti diákok továbbra is iskolába járnak, és a kávézók, éttermek, üzletek is nyitva vannak. A svéd megoldást azonban sokan bírálják, mert az országban a halálos áldozatok száma jóval magasabb, mint a szigorú óvintézkedéseket bevezető szomszédos államokban. Ráadásul a mostani kimutatások szerint a nyájimmunitás kialakulását sem segíti elő érdemben a korlátozások hiánya.


A svéd járványkezelési módszer egyik legnagyobb támogatója, a közegészségügyi hatóság járványügyi vezetője, Anders Tegnell virológus egy korábbi sajtótájékoztató alkalmával úgy becsülte, a svéd főváros lakosságának valamivel több mint 20 százaléka fertőződhetett meg eddig a vírussal. Ennek viszont mindössze alig harmadát igazolta az április végi felmérés. A legnagyobb arányban, az összes eset 6,7 százalékában a 20 és 64 év közöttiek szervezetében találtak antitesteket a tesztek alkalmával, míg a 65 évek felülieknél csupán az alanyok 2,7 százalékánál.

Forrás: apa.at; reuters.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!