Hogyan lehet megelőzni az újabb szívinfarktust? A kárdásre Prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája válaszol.

Veszélyes vérrögök az artériában

A vérrögök vénás és artériás erekben is kialakulhatnak, ám minden esetben életveszélyes állapotot generálhatnak. Tehát bárhol is lép fel trombózis, nagyon fontos a gyors és hatékony kezelés, amikor az életveszély elhárítása a cél. Erre szívinfarktus esetén 6, stroke esetén pedig 2 óránk van - ezt követően már visszafordíthatatlan károk keletkeznek. Az infarktus a leggyakrabban úgy alakul ki, hogy a vérlemezkék összecsapódnak és emiatt vérrög keletkezik, amely elzárja a véráramlás útját. Szívinfarktus esetén a szívet ellátó koszorúerek érintettek. A vérrög ott alakul ki, ahol valamilyen oknál fogva károsodik az ér belső része. Ez általábanérelmeszesedéskövetkezménye.

Megelőzhető az újabb szívinfarktus. Fotó: iStock

Előzzük meg az újabb szívinfarktust!

A szívinfarktus kezelése az életveszély elhárítása után még nem ér véget, hiszen nagy figyelmet kell fordítani az újabb infarktus megelőzésére is. Ennek két alappillére az életmódváltás és a gyógyszeres kezelés. A dohányzás elhagyása, az alkoholfogyasztás csökkentése, a megfelelő étrend, a rendszeres testmozgás, valamint a helyes stresszkezelés elsajátítása sokat javíthat a beteg állapotán, ezért nagyon fontos az életmódváltás. Már tudományos bizonyíték is van arra, hogy az intenzív életmódváltás képes visszafordítani az érelmeszesedést.

Milyen gyógyszert kell szedni?

Tünetek, amelyek megelőzik a szívinfarktust - kattintson!

Szívinfarktus után olyan gyógyszeres terápiára van szükség, amellyel egyrészt sikeresen javítható az infarktust kiváltó alapbetegség - például vérnyomáscsökkentők, koleszterincsökkentők, antidiabetikumok -, másrészt megelőzhető a vérlemezkék összecsapódása. Ez utóbbi célból sokan alacsony dózisú aszpirint szednek, ekkor viszont számolni kell az esetleges mellékhatásokkal, valamint a sokakat érintő aszpirinrezisztenciával is, amikor a szer hatástalan, vagy csak kis mértékben hatásos.

Napjainkban már igen hatékony készítmények vannak forgalomban, amelyekkel eredményesen lehet befolyásolni a vérlemezkék összecsapódását. Ám hogy pontosan kinek melyik gyógyszer a legmegfelelőbb, azt csak egy előzetes állapotfelméréssel, bizonyos laboratóriumi vizsgálatokkal, és az addigi kórtörténet birtokában lehet meghatározni. A kezelés ugyanis minden esetben személyre szabott.


Érdemes azonban különbséget tenni az elsődleges és a másodlagos megelőzés között. Elsődleges a prevenció akkor, amikor azt szeretnénk, hogy a kérdéses esemény ne - vagy később - következzen be, míg másodlagos a prevenció akkor, ha egy esemény már lezajlott, és az újbóli kialakulást szeretnénk megelőzni. Ezt azért fontos tisztázni, mert a különböző preveciós célokhoz más-más gyógyszerek alkalmazhatók.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!