A nők életük során számos hormonváltozással járó cikluson mennek át, melyek kihatással vannak alvási képességükre. A menstruációs ciklusokat egyes kutatások szerint a nők közel háromnegyedénél előzi meg úgynevezett PMS (premenstruációs szindróma), melynek a rossz közérzeten, ingerlékenységen és hangulatingadozáson túl alvászavar is lehet a következménye.

A terhesség folyamán komoly pszichés és fizikai megterhelésnek van kitéve szervezetünk. A hormonváltozás következtében tapasztalt rossz közérzet (émelygés, hányás, gyengeség) a gyakori vizelési inger, a gömbölyödő pocak miatti kényelmetlen fekvés, szorongás a gyermek egészsége, később a szülési nehézségek miatt, mind olyan tényezők, melyek megnehezítik az elalvást vagy azt, hogy éjszaka egybefüggően, nyugodtan pihenjünk.

Az újszülöttről való gondoskodás is akár évekre felboríthatja az édesanyák alvási szokásait, sőt, az anyává válás a legtöbb családban nem csak az éjszakai szoptatások, de a gyerekek későbbi ellátása miatt (hiszen a legtöbb családban az anya az első számú gondozó) is azzal jár, hogy a nők kevesebbet és rosszabbul alszanak. Azonban a hormonális változások mellett más tényezők is csökkentik a nők esélyeit a nyugodt és pihentető alvásra.

7 tipp alvászavar ellen

Legtöbb esetben a nőknek párhuzamosan több szerepben is bizonyítaniuk kell. Például a munkahelyen is helyt kell állniuk, amellett hogy általában a női szerepekhez tartozó feladatokat is - mint a háztartás vagy gyereknevelés - döntő mértékben a nők végzik. Ha ennyi ok még nem lenne elég, mindezek mellett az anyai ösztönnek nevezett pszichés jelenségnek is betudható, hogy a legtöbb nő gyermekei kirepüléséig nehezebben alszik, s mivel a jelenlegi tendencia szerint a legtöbb gyerek szülei 50-60 éves korági otthon lakik, ez az időszak egybe esik a változó korral, mely számos kellemetlen tünet mellett szintén alvászavarokkal jár.

A nőknek nehezebben mehet a pihentető alvás. Fotó 123rf

Ebben a korban jelentkezhet egy különleges alvászavaros betegség, az obstruktiv alvási apnoe, mely kívülről nézve csak kellemetlennek tűnhet (hangos horkolással jár), de az érintett számára komoly kockázatokat rejt: szorongást, memóriavesztést, hosszútávon agykárosodás is okozhat.

A fentieket csokorba gyűjtve nem csoda, hogy a nők amellett, hogy érzékenyebbek és sebezhetőbbek, mint a férfiak, a hétköznapi stressz szintjük is magasabb, ezáltal hajlamosabbak a depresszióra vagy szorongásos zavarokra. Ebből fakadóan a nők gyakrabban küzdenek alvászavarokkal is. Ezek után nem csoda ha elkeseredetten arra a következtetésre jutunk, hogy nőként álmatlanságra vagyunk kárhoztatva. De természetesen ez nem így van. Tudatossággal és odafigyeléssel segíthetünk szervezetünknek, hogy képes legyen mind a hormonváltozások, a stressz, vagy a különböző élethelyzetek nehézségei által okozott körülmények között is megfelelően pihenni.

A minőségi és jóalvásnem csak a hosszabb és egészséges élet, de a hosszan tartó szépség titka is, így nőként különösen fontos, hogy leküzdjük alvászavarainkat. Sokan tartanak az altatók alkalmazásától, hiszen a múlt században forgalomba került készítmények komoly mellékhatásokkal jártak, sőt számos visszaélésre is lehetőséget adtak. Napjainkban a gyógyszergyárak felismerve a népi gyógyászatban már bizonyított természetes hatóanyagok előnyeit számos olyan könnyen alkalmazható, vény nélkül kapható készítményt gyártanak, melyek hosszabb kúraszerű alkalmazásra is alkalmasak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!