A napokban elfogadott victoriai törvény értelmében a 18 évesnél idősebb, végstádiumú halálos betegek kérésük után 10 napon belül megkaphatják majd a halált okozó szert. Ezt egy háromlépcsős engedélyezési eljárás előzi meg, és az esetekről két független orvosi szakvéleménynek is készülnie kell. Feltétel az is, hogy a kérelmezőnek legalább egy éve az államban kell élnie, ausztrál állampolgárnak kell lennie vagy állandó letelepedett státusszal kell rendelkeznie.

Az orvosok és az egyházak még mindig ellenzik az eutanáziát. Fotó: 123rf

Szigorú feltételek

Csak olyan ember kérhet aktív eutanáziát, aki beszámítható, és több orvos igazolja, hogy fájdalmai elviselhetetlenek, illetve fél évnél - idegrendszeri betegség esetén egy évnél - több nem lehet hátra az életéből. A törvény előírja, hogy a halálos szert a betegnek kell beadnia magának, előtte pedig bármikor meggondolhatja magát. Orvos csak abban az esetben adhatja be a szert, ha a beteg nem képes rá. Az orvosok és az ápolók szabadon eldönthetik, hogy részt vesznek-e az eljárásban.

Eutanáziát kérvényezett egy 17 éves lány Hollandiában - részletek itt!

Az Ausztrál Orvosszövetség (AMA) ugyanakkor továbbra is ellenzi az aktív eutanáziát. A szakemberek szerint ugyanis hatékony fájdalomcsillapítással elviselhetővé tehető bármilyen fájdalom, szorongás. Ellenkeznek továbbá az egyházak is: az eutanáziát az élet lebecsülésének tartják.


Már korábban is próbálták engedélyeztetni

Jelenleg Victoria az egyetlen ausztrál tagállam, ahol engedélyezik az aktív eutanáziát. Ausztráliában - a világon elsőként - 1995-ben, az Északi terület territóriumban már engedélyezték az aktív eutanáziát. Az Északi terület azonban nem állam, ezért a szövetségi parlament két évvel később megtehette, hogy érvénytelenítette a jogszabályt. Victoria esetében erre nincs lehetőség, pedig a szövetségi kormány ellenzi az eutanáziát.

Új-Dél-Walesben, Ausztrália legnépesebb államában 2017 végén egyetlen szavazaton bukott el az aktív eutanáziát lehetővé tévő törvényjavaslat. 2016-ban pedig ugyanilyen szűk voksoláson múlt a törvénymódosítás Dél-Ausztráliában.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!