Amikor vásárolni megyünk, előfordulhat, hogy olyan dolgokat is megveszünk, amiket nem terveztünk előre, vagy amikre igazából nincs is szükségünk. A Fairfield Egyetem szakemberei szerint erre jóval nagyobb az esély, ha a telefonunkat böngésszük vásárlás közben, például emailezünk, csetelünk, játszunk vagy zenéket válogatunk. Ráadásul ilyenkor főleg olyan élelmiszerek kerülnek a kosarunkba, amelyek egészségtelenek, drágák vagy jóval nagyobb kiszerelésűek, mint amennyire szükségünk lenne.

A tudatos vásárlásról is elvonja a figyelmünket a telefon. Fotó: 123rf

A döntéshozás és a telefonhasználat kapcsolata

Telefonnal vásárolni okosan is lehet

Az viszont akár segíthet is a tudatos vásárlásban, ha konkrétan a vásárlással kapcsolatos dolgokra használjuk a mobilunkat - például kiszámoljuk, mennyit kell majd fizetnünk, online kuponokat keresünk, vagy a telefonba írt bevásárlólistát nézzük. Az egészség megőrzését segítő applikációkról itt olvashat!

De miért befolyásolja a telefonozás ennyire a vásárlási szokásainkat? A tanulmány szerint azért, mert a vásárlás közbeni döntéshozás és a telefonhasználat ugyanazt az agyi területet veszi igénybe. Éppen ezért nem tudjuk túl hatékonyan elvégezni a kettőt egyszerre.

A túlfogyasztás további okai

A túlfogyasztást azonban a boltok stratégiái is gyakran támogatják, hiszen egyre több helyen van például ingyenes wifi, ami a telefon használatára sarkall. Az egészet viszont észre sem vesszük: a kutatás során megkérdezettek nagy többsége azt állította, egyáltalán nem zavarja a telefonja a vásárlásban, és nincs hatással arra, hogy mit vesz meg és mit nem. Pedig a szakemberek szerint a sokat telefonozók gyakran vesznek meg olyan dolgokat, amiket nem terveztek, ezzel szemben viszont rendszerint épp azt felejtik el a kosábra tenni, amiért eredetileg elindultak a boltba.


Forrás: menshealth.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!