A Meteo Klinika humánmeteorológiai előrejelzése szerint észak felől folyamatosan áramlik be a sarkvidéki levegő az ország fölé. Hétfő hajnalban akár mínusz 2-8, a fagyzugos völgyekben mínusz 10 fokig is süllyedhet a levegő hőmérséklete. A hideg időben felerősödhetnek az ízületi bántalmakkal élők panaszai. A napközben is tartósan fennálló fájdalmak mérséklése érdekében javasolt egy könnyed átmozgató tornával indítani a reggelt.

Hétfőn többfelé lehet havazásra, hószállingózásra számítani. Fotó: Getty Images

A szél sokfelé megerősödik, mi több, viharos széllökések is előfordulhatnak. Mindez fejfájást, ingerlékenységet, nyugtalanságot vált ki a szélre érzékenyek körében. A tünetek enyhítésében hasznos lehet, ha igyekszünk minél többet pihenni, illetve figyelmet fordítunk a fokozott folyadékpótlásra. A hideggel együtt csapadék is érkezők, méghozzá havazás, hózáporok formájában. A változékony időben felerősödhetnek a vérnyomásgondokkal küzdők tünetei is.


Romlás várható a pollenhelyzetben is. Jelenleg az éger és a tiszafafélék virágpora található meg nagyobb mennyiségben a levegőben, de többfelé már a kőris is okozhat enyhébb allergiás tüneteket. Orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés egyaránt felléphet, különösen a délutáni órákban.

Borult, csapadékos idő jön

Többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk. Néhány órás napsütés inkább csak a Kisalföld, illetve az Alpokalja térségében fordulhat elő, de délután északkeleten is szakadozhat átmenetileg a felhőzet - írja hétfői előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az Alföldön, valamint a Dél-Dunántúlon többfelé, északabbra kevesebb helyen várható havazás, hószállingózás, ami napközben helyenként havas esőbe válthat át. Az Északi-középhegység, az Észak-Alföld, továbbá a Nyugat-Dunántúl környékén viharos széllökésekre lehet számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6 fok között valószínű.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!