Kedden 1749 új fertőzöttet és 136 új halálozást regisztráltak Kína szárazföldi részén, így az új koronavírus összesen 74185 embert fertőzött meg és 2004 áldozatot követelt december óta - derült ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság legfrissebb adataiból. A gyógyultak száma kedd éjfélig 14 ezer fölé emelkedett az országban. Hongkongban azonban újabb halálesetet regisztráltak: a második ottani áldozat szerda reggel vesztette életét.

Védőruhás ápolók látogatnak egy beteget az egyik vuhani kórházban. Fotó: Getty Images

Egyre kevesebb az új beteg

A napi új fertőzöttek száma országos szinten 137-tel csökkent az egy nappal korábban közölt adathoz képest. A napi gyógyult esetek száma pedig most először haladta meg az egy nap alatt diagnosztizált új fertőzöttek számát. A helyzet továbbra is Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban a legsúlyosabb: a napi új esetek közül 1660-at, míg a halálozások közül 116-ot jelentettek a 11 milliós városból. December óta összesen 44412 fertőzöttet és 1497 áldozatot regisztráltak Vuhanban. A vírus gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül azonban már tizenötödik napja fokozatosan mérséklődik a napi új megbetegedések száma. Szerdán 58 új esetről számoltak be a több mint három hete lezárt tartományon kívülről.

Véradásra hívják a gyógyult betegeket

Az új koronavírus okozta járvány elleni küzdelem rendkívüli nehézségeket jelent a közép-kínai Vuhanban működő kórházaknak. Olvassa el a részleteket!

Közben a fertőzésen átesett betegek vérplazmájának alkalmazása reményt keltő eredményeket hozott a betegek kezelésében. A vírus semlegesítésére képes antitesteket tartalmazó plazmát ezért Hupejen kívül a dél-kínai Kuangtung tartományban is elkezdik bevetni a súlyos állapotban lévő pácienseknél - jelentette be Csung Nan-san, a légzőszervi betegségek szakértője. A China National Biotec Group kínai állami gyógyszercég a múlt héten közölte, hogy a gyógyult páciensek plazmáját sikerrel alkalmazták több mint tíz kritikus állapotban lévő betegen, akiknél a kezelés hatására 12-24 órán belül enyhültek a gyulladásos tünetek. Ezért a Hupej és Kuangtung tartományok, valamint Sanghaj egészségügyi hatóságai véradásra kérik a gyógyult betegeket a szükséges plazmamennyiség begyűjtése érdekében.


Csung továbbá a malária elleni klorokin vegyületről is elmondta, hogy az eddigi megfigyelések alapján segítheti a betegek felépülését. A szert eddig 128 páciensen alkalmazták Kuangtungban - közülük 93-an már jobban vannak, 26-an pedig gyógyultak távozhattak a kórházból. A Hupejbe delegált kuangtungi orvosi csoportok ezért az ottani betegeken is alkalmazni fogják majd a szert. A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy minőségi ellátással és tápanyagbevitellel gyógyszerek nélkül is hatékonyan fel lehet venni a harcot a vírusfertőzéssel. Vuhanban azonban túl sok a beteg, így nem tudnak megfelelő ellátásban részesülni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!