Az átfogó ellenőrzés során azt vizsgálták, hogy mely webhelyeken fogalmaznak meg hamis állításokat, illetve hirdetnek hatástalan, nem létező vagy hamis termékeket a koronavírus-járvány kapcsán. Az online ellenőrzési akcióban 27 ország fogyasztóvédelmi hatóságai vettek részt.

Több helyen is hirdettek hatástalan, nem létező vagy hamis termékeket.
Fotó: Getty Images

Ezt vizsgálták az ellenőrök

Az ellenőrök online platformokat világítottak át, és több olyan reklámot is megvizsgáltak, amelyek a koronavírus-járvány miatt különösen keresett termékeket hirdettek eladásra. Az átvilágítás során kiemelt figyelmet fordítottak a védőmaszkokat, a fejvédőket, a kézfertőtlenítőket és a vírusteszteket hirdető reklámokra, valamint az olyan élelmiszerek, étrend-kiegészítők és nem élelmiszer jellegű termékek értékesítésére irányuló ajánlatokra, amelyeknek a forgalmazók gyógyhatást tulajdonítanak a koronavírus-fertőzéssel szemben.

Koronavírus: ez a gyógyszer biztosan nem megoldás - kattintson a részletekért!

A hatóságok számos kétes ajánlatra és hirdetésre bukkantak olyan termékek kapcsán, amelyeket megtévesztő módon kínáltak az érintett weboldalak. Ezenfelül sok esetben találkoztak indokolatlanul magas árakkal, és olyan, megalapozatlan állításokkal, miszerint a hirdetett termék képes megelőzni, illetve gyógyítani a koronavírus-fertőzést.

Új módszerekkel dolgoznak a csalók

Az online ellenőrzés azt is feltárta, hogy a tisztességtelen eszközökkel élő kereskedők olyan új módszereket alkalmaznak, amelyek megnehezítik a leleplezésüket. Ilyen módszer például, hogy csak burkoltan állítják, képek vagy ábrák segítségével sugallják, hogy termékeik gyógyhatással rendelkeznek az új típusú koronavírussal szemben.


A vizsgálat összességében azt mutatta, hogy a folyamatos információcsere rendkívül eredményes. A Google például világszinten több mint 80 millió hirdetést tiltott le vagy távolított el a koronavírus-járvánnyal összefüggésben - közölték.

Nem szolgálták ki, ameddig nem húzott maszkot, ezért lehúzta a nadrágját a boltban egy kijevi nő - a nem mindennapi megoldásról társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!