Apajzsmirigyáltal termelt hormonok - a tiroxin vagy T4 és a trijód-tironin vagy T3 - a szervezet valamennyi sejtjének működésére hatással vannak, mert elősegítik a sejtek oxigénfelvételét, ezáltal szabályozzák a táplálék fő elemeinek (zsírok, szénhidrátok, fehérjék) sejtszintű hasznosítását, vagyis az alapmetabolizmust, a sejt energiafelhasználását. Továbbá a pajzsmirigyhormonok befolyásolják a fehérjék szintézisét és növelik a szervezet érzékenységét a katekolaminokkal (például az adrenalinnal) szemben. A pajzsmirigyhormonok fontosak valamennyi sejt fejlődéséhez és normális differenciálódásához, így fontos szerepet játszanak a magzat testi és idegrendszeri fejlődésében.

Pajzsmirigy vizsgálata. Sok külső jel mutatja a bajt

Túl nagy vagy alacsony súly

A pajzsmirigyzavarok az esetek többségében érthetően testsúlyváltozással is járnak - hívta fel a figyelmet dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. Alulműködés esetén normál étvágy mellett pluszkilók rakódnak a betegre, míg túlműködés esetén az illető egyre csak fogy. A túlsúly, illetve a túlságosan is vékony testalkat gyorsan szemet szúr a szakembereknek: felmerülhet bennük a pajzsmirigyzavar gyanúja, főleg, ha egyéb tünetek is jelentkeznek.

Ritka szemöldök

A pajzsmirigy-alulműködés gyakori, ám kevésszer szóba kerülő tünete az úgynevezett Hertoghe-jel, amely a (különösen a vége felé) ritkuló szemöldököt jelenti.

Hajhullás

Nemcsak a szemöldöknél figyelhető meg ritkulás, hanem a hajnál is. Leggyakrabban alulműködés esetén lép fel fokozottabb hajhullás, ám túlműködéskor sem kizárt. A hajhullás jelentkezhet az egész területen, de akár foltokban is.

Kidülledt szemek

A pajzsmirigy-túlműködéssel járó Graves-Basedow-kórra gyakran jellegzetes szemtünetei hívják fel a figyelmet. Ekkor ugyanis a szemgolyó mögött kötőszöveti duzzanat jön létre, amelynek hatására a szemgolyó kidülled. A probléma nem csupán esztétikailag lehet zavaró, de hátráltathatja a szemhéjak tökéletes záródását, valamint szemszárazságot is eredményezhet.

Barázdás körmök

A körmök igen nagy jelzésértékűek a szervezetünk működésével kapcsolatban, hiszen állapotuk utalhat különböző betegségekre és vitaminhiányra is. Pajzsmirigy-alulműködés esetén a körmök gyengévé válnak, gyakran letörnek, valamint gyakori, amikor hosszanti barázdák tarkítják a felületüket - ezek az úgynevezett Beau-féle csíkok. Túlműködéskor pedig a köröm látványosan eltávolodhat a körömágytól, ugyanis ekkor fokozottabbá válik a sejtmegújulás.

Álmos tekintet, ödémás szemek

A pajzsmirigy-alulműködés gyakran társul álmossággal, fáradtsággal. Ez természetesen a beteg tekintetén is meglátszik, ám az álmos szemeket emellett a szemek környékén megjelenő ödéma is eredményezheti. Ennek oka, hogy az állapot fokozott vízvisszatartással is járhat, ami miatt akár az egész arc ödémássá, puffadttá válhat, és ez gyakran szemet szúr az orvosoknak is.

Hámló, sárga tenyér

A ritkuló szemöldökhöz hasonlóan szintén indokolatlanul sokan átsiklanak a száraz, sárgás árnyalatú tenyereken is, pedig ez a panasz Hashimoto-betegséget is jelezhet, amely pajzsmirigy-alulműködéssel jár. Ekkor ugyanis a béta-karotin nem képes A-vitaminná alakulni, ami sárgás elszíneződést okozz.

A pajzsmirigybetegség elsősorban a nőket érinti, akár meddőséget is okozhat. Mik a tünetei? Belgyógyász mond el minden lényeges információt. Részletek!

Természetesen annak ellenére, hogy a problémának olykor jól látható jelei is vannak, a pontos diagnózis csakis laborvizsgálattal állítható fel, amely során figyelembe veszik a T3, a T4, a TSH és szükség esetén az ATPO szintjét is. Amennyiben bebizonyosodik a pajzsmirigyzavar, úgy legtöbbször gyógyszeres kezelés indokolt, ám súlyosabb esetben izotópos terápiára vagy műtétre lehet szükség.

Forrás: Budai Endokrinközpont


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!