Koronavírus: így táborozhatnak a gyerekek - kattintson a részletekért!

Az intézményeket a hétvégén fertőtlenítették, a működés során pedig a dolgozók és a fenntartók gondoskodnak a rendszeres takarításról. A szülőknek tehát nem kell aggódniuk, a koronanvírus-helyzet ellenére is biztonságosan vehetik igénybe az óvodák és bölcsődék szolgáltatásait - mondta a tisztifőorvos. Kitért arra is, hogy a kisgyermekeknek nem ajánlja a maszkviselést, inkább a személyi higiénia szabályainak betartatására és a távolságtartásra kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Tájékoztatása szerint egyébként az országban eddig 50, 14 éven aluli gyermek fertőződött meg az új típusú koronavírussal, közülük 19-en 6 év alattiak. Áldozatot azonban nem szedett az új kór ebben a korcsoportban.

Fertőtlenítenek a salgótarjáni Mackóvár Központi Óvoda előtt. Fotó: MTI/Komka Péter

Emlékeztetett továbbá arra, hogy a szülők hasonló munkabeosztása miatt előfordulhat, hogy a reggeli érkezés és a délutáni távozás során tumultus alakul ki. A koronavírus-fertőzés kockázatának csökkentése érdekében ezért azt kéri, hogy egyszerre csak 2-3 család tartózkodjon az öltözőkben, lehetőleg 1,5-2 méteres távolságot tartva egymástól. A szülőknek a maszk viselése nem kötelező, de ajánlott.

Folytatódik a nyitás az egészségügyben

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy Magyarországon jelenleg 430 koronavírus-fertőzött szorul kórházi ellátásra, közülük 30-an lélegeztetőgépen vannak. A járványhelyzet stabilizálódása miatt néhány hete elkezdődött az egészégügyi szolgáltatások fokozatos visszavezetése is. A következő lépésként június 2-ától újraindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok - például a rákszűrések -, azonban egyelőre még csak csökkentett kapacitással. Azt javasolja, hogy akinek aktuális bármelyik szűrés, az feltétlenül menjen el, hiszen a korai diagnózis életet menthet.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a koronavírus-járvány még nem ért véget, a járványügyi készültséget tehát bizonyos szinten továbbra is fenn kell tartani - ezért haladnak lépésről lépésre az egészségügy újraindítása során. Jelenleg egyébként 100 ezer lakosra 38 fertőzött és 5 elhunyt jut itthon. A legtöbb esetet - 946-ot - a 65 és 79 év közöttiek körében, míg a legtöbb halálesetet - 228-at - a 80 év felettiek körében regisztrálták.


Újabb lazítás a határnál

Elhangzott továbbá, hogy ma 10 órától korlátozás nélkül léphetik át a magyar-szerb határt a két ország állampolgárai, a 14 napos hatósági házi karantén bevezetése nélkül. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa. A tájékoztatón Tállai András miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkár is felszólalt. Mint mondta, egyetlen országban sem hoztak ilyen széleskörű gazdasági intézkedést, mint a hiteltörlesztési moratórium. Ez december 31-éig lesz érvényben, azonban a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet visszavonása után is lehet kérni a hiteltörlesztés felfüggesztését.

Hiába állnak vissza a régi rendre az óvodák, mi lesz most az intézmények nyári szünetével? A válaszért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!