Komoly fuzáriumfertőzés sújtja a hazai búzát, emiatt a búza egyharmadát nem lehet humáncélra felhasználni - idézi Raskó György agrárközgazdászt az Atv.hu. A szakember azt is elmondta, különösen az Alföldön magas a búza toxintartalma. Hangsúlyozta, van olyan hely, ahol 4-5000 pp/mg, miközben a magyar szabvány 1250 pp/mg-ot enged meg, vagyis a búza egy része a három-négyszeresét tartalmazza a megengedett magyar értéknek.

Emberi fogyasztásra sem alkalmasak

Ha megfelelő minőségű búzából készülnek, a teljes kiőrlésű pékáruk pozitívan hathatnak a szervezetünkre - fogyasztásuk előnyeiről ebben a cikkünkben olvashat.

Raskó szerint ez részben az exportőröket érinti érzékenyen: az olasz partnerük ugyanis már az ezres értéket meghaladó toxintartalmú búzát sem hajlandó átvenni. És bár ők nem veszik meg, a magyar igen. A veszély ellen pedig úgy védekeznek, hogy a búza őrlésekor leszedik a toxint tartalmazó külső héjat. Ez viszont a teljes kiőrlésnél nem működik: ott a korpát is beledarálják a lisztbe, így a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk emberi fogyasztásra sem alkalmasak, sőt, "komoly veszélyt" hordoznak, emelte ki Raskó.

A fertőzött búzából készült, teljes kiőrlésű pékáru veszélyes lehet. Fotó: iStock

Befolyásolja a nemzőképességet

A fertőzött búzából készült termékek részben azokra lehetnek ártalmasak, mutat rá Raskó, akik gyereket szeretnének. A toxintartalom ugyanis a nemzőképességet is befolyásolja: a férfiaknál például drasztikusan lecsökkentheti a hímivarsejtek számát. Ráadásul, emelte ki a szakember, az ilyen termékeket jóhiszeműen kismamáknak, kisbabáknak és krónikus gyomorbetegségben szenvedőknek ajánlják, ami toxinos alapanyag esetében szintén nem szerencsés.


A szakember határozottan úgy gondolja, hogy az idei, átlagosnál magasabb toxintartalmú búzából nem szabadna teljes kiőrlésű pékárut készíteni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!