Egy néhány éve a Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology szaklapban publikált kutatás szerint gyakorlatilag az egész világ D-vitamin-hiányban szenved, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság felmérése pedig azt az eredményt hozta, hogy a magyarok több mint kétharmadánál jelentkezik ez a hiánybetegség a tél végére. Ezek után nem túlzás kijelenti, hogy gyakorlatilag mindenkinek szüksége lenne D-vitamin-pótlásra.

A D-vitamin valójában egy gyűjtőnév, ami alá a D2- és D3-vitaminok tartoznak, szervezetünk számára a D3-vitamin a legjobban hasznosítható forma. A D3-vitamin az emberi bőr felszínét érő napsugárzás hatására egy elővitaminból képződik. De nem a napfény az egyetlen lehetőség a D-vitamin felvételére, étkezéssel is hozzájuthatunk. Míg a növényi eredetű élelmiszerek D2-vitamint tartalmaznak, addig néhány állati eredetűben a D3-vitamin található meg.

Télen étkezéssel nem lehet elég D-vitamin bevinni a szervezetbe. Fotó: iStock

Kinél alakul ki D-vitamin-hiány?

A D-vitamin raktárainkat tehát elviekben étkezés és napozás révén is fel tudnánk tölteni, a probléma csak az, hogy az őszi, téli hónapokban az emberek nagy többsége nem jut elég napfényhez. Ez pedig azt jelenti, hogy az év nagy részében az egyik D-vitamin-forrásunk kiesik. Gondolhatnánk, hogy a napfény hatását egyszerűen pótolhatjuk az étkezésünkkel, ez azonban nem így van. A felnőttek számára szükséges napi 1500-2000 nemzetközi egységet ugyanis a téli hónapokban kizárólag étkezéssel nehéz bevinni. Ráadásul ez a napi szükséges mennyiség a túlsúlyosak esetében még magasabb lehet, akárcsak a kor előrehaladtával. Ezért is fordulhat elő, hogy a magyarok több mint kétharmadánál tél végére D-vitamin-hiány alakul ki.


Miért baj a D-vitamin-hiány?

Régóta bizonyított már, hogy D-vitaminra szükségünk van a csontképződéshez, a csontrendszer és a fogak egészséges fejlődéséhez, ráadásul elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását is a bélrendszerből. D-vitamin-hiány esetén a gyerekeknél angolkór, a felnőtteknél csontlágyulás, csontritkulás, fogromlás jelentkezhet. Mindemellett a D-vitaminnak azimmunrendszeráltalános működésében is fontos szerepe van.

Mi fokozza a hiányt?

A máj- és epeúti megbetegedések és a vesebetegségek fokozzák a D-vitamin-hiány kialakulásának lehetőségét.

Kinek kell odafigyelnie a D-vitamin szintjére?

Gyakorlatilag mindenkinek. A hazánkban érvényes szakmai protokoll a gyermekek 3 éves koráig elő is írja kötelezően a D-vitamin rendszeres pótlását, ám fontos lenne, hogy a szülők a későbbiekben se feledkezzenek meg a D-vitamin-bevitelről. És valójában maguknak a felnőtteknek is jobban oda kellene figyelni saját D-vitamin-szintjükre, és legalább az őszi, téli hónapokban gondoskodni a vitamin pótlásáról.

A D-vitamin szintje egyszerű vérvétellel ellenőrizhető. Amennyiben pedig beigazolódik a hiány gyanúja, úgy különféle étrend-kiegészítőkkel lehetőségünk van a szükséges mennyiség pótlására.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!