A-vitamin

A zsíroldékony vitamint retinolnak is nevezik, mivel nélkülözhetetlen a szem ideghártyájának (retina) működéséhez. Kulcsszerepet játszik a bőr rugalmasságának, szépségének megőrzésében, késlelteti a kollagénrostok lebomlását, illetve serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszöveti rostok képződését.

Legjobb forrásai: Máj, vese, szív; tengeri halak; tojássárgája; sárgarépa, sütőtök, paprika; kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye.

Mire figyeljünk? A kismamáknak különösen ügyelniük kell az A-vitaminra, káros a hiánya, de túl nagy mennyiségben is magzatkárosító hatású lehet.

C-vitamin

Igazi csodaszer: segít leküzdeni a fáradtságot, erősíti az immunrendszert, óvja az ereket, antioxidáns hatású, támogatja a májat a méregtelenítésben, emellett erősíti a kötőszöveteket, így cellulit esetén is javítja bőr állapotát.

Legjobb forrásai: Friss gyümölcsök és zöldségek (pl. paprika, paradicsom, káposzta, salátafélék). Legjobb, ha ezekből napi 3 alkalommal fogyasztunk kis adagokat. Fontos tudni, hogy a C-vitamin oxigén, fény és hő hatására könnyen elbomlik.

Mire figyeljünk? Egyetlen szál cigaretta elszívása akár 25-100 mg C-vitamin hatását is tönkreteheti, a dohányosoknak tehát jóval többre van szükségük ebből a vitaminból. A stressz és a szennyezett nagyvárosi levegő miatt szintén megnövekedhet a szervezet C-vitamin-igénye.

B1-vitamin

A tiamin néven is ismert vízben oldódó vitamin erősíti az idegeket, javítja a koncentrálóképességet. Segít, hogy egész nap energikusak, aktívak legyünk.

Legjobb forrásai: Teljes kiőrlésű gabonák; élesztő; dió, mogyoró.

Mire figyeljünk? A túlzott kávé- és teafogyasztás miatt kiürülhet a szervezet B1-vitamin-raktára, ezért napi 2-3 csészénél többet ne igyon belőlük!

B2-vitamin

A vízben oldódó riboflavin lendületbe hozza a nehézkes anyagcserét, regenerálja és méregteleníti a májat. A bőr és haj szépségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen.

Legjobb forrásai: Tej, sajt; tojás; máj, vese; teljes kiőrlésű gabonák.

Mire figyeljünk? A szervezet az állati eredetű élelmiszerekből általában könnyebben képes felvenni.

D-vitamin

A zsírban oldódó vitamin szükséges ahhoz, hogy szervezetünk felvegye a kalciumot a táplálékból. Biztosítja a csontok és a fogak szilárdságát, nélkülözhetetlen a fogszuvasodás és a csontritkulás megelőzéséhez. Javítja a szövetek anyagcseréjét, ezáltal a bőr üdébb és simább lesz.

Legjobb forrásai: Halak (pl. lazac, hering); máj; tojás; tej, tejtermékek.

Mire figyeljünk? A szervezetünk képes előállítani ultraibolya sugárzás hatására elővitaminokból, vagyis egy egészséges felnőtt napi D-vitamin-szükségletét fedezi, ha elegendő időt tölt a napfényen.

E-vitamin

A zsírban oldódó tokoferol antioxidáns hatásáról ismert, védelmet nyújt az ártalmas szabad gyökök ellen. Fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések megelőzésében, és mivel sejtszinten fejti ki hatását, az öregedés élettani folyamatát is lassítja.

Legjobb forrásai: Hidegen sajtolt növényi olajok (mindenekelőtt a búzacsíraolaj); olajos magvak (pl. mandula, napraforgómag).

Mire figyeljünk? A felszívódását elősegíti a C-vitamin és a béta-karotin, ezért ideális fogás például a vegyes saláta sárgarépával és piros paprikával, hidegen sajtolt olajjal elkészítve.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!