Szombaton nyugat felől hidegfront érinti térségünket. A front elsősorban a Dunántúlon és a középső tájakon okozhat humánmeteorológiai panaszokat - írja a Meteo Klinika. Az itt élők körében fokozódó görcsös fejfájásra, izom-és hasi görcsökre kell készülni, valamint a reggeli időszakban kopásos eredetű ízületi bántalmak is felléphetnek. A kis mértékű változékonyság már okozhat vérnyomás panaszokat a fokozottan érzékenyeknél, de intenzív tünetekre most nem kell készülni.

Tíz fokkal melegebb lesz a megszokottnál

A Tiszántúlon pár fokos melegedés várható, a hőmérséklet csúcsértékei délután elérhetik a 20 fokot, amit azt jelenti, hogy több mint 10 fokkal melegebb lesz az ilyenkor megszokottnál. A markáns melegedés miatt melegfrontot jellemző tünetek léphetnek fel, általános lehet a migrén, a fáradékonyság és az alvászavar.

A megszokottnál melegebb idő kellemetlen tüneteket okozhat. Fotó: iStock

A légmozgás időnként megerősödhet, de ezen a napon többnyire mérséklet vagy élénk lesz a délkeleti irányú szél. A szélre érzékenyek fejfájást és nyugtalanságot tapasztalhatnak, a rossz hír, hogy ezek a tünetek a következő napokon is tartósan előjöhetnek és fokozódhatnak.

Szabadtéri programoknak alapvetően kedvez az időjárás, de a Dunántúlon az időnként esős időben szükség lesz az esernyőre vagy az esőkabátra. A hő-és komfortérzet a felhőzet és szél miatt alacsony marad. A légszennyezettség közepes, a nagyvárosokban kedvezőtlen a levegő minősége. A következő napokon várhatóan kitisztul a levegő és javul a levegőminőség.


A közlekedés során a csapadék és a szél okozza a fő veszélyt. A csapadékos tájakon nedvessé válik az útburkolat és megnő a féktáv, a szeles területeken pedig csökken a menetstabilitás. A balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelem javasolt!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!