Megfelelő szépségápolási programmal igazi eredményeket érhetünk el. Lehet feszesebb, teltebb és üdébb a bőrünk, ha nem is lesz már 20 éves az arcunk, de ápoltabb, magabiztosabb és szebb még lehet.

Dr. Dobozy Enikő bőrgyógyászt kérdeztük a változókori bőrápolásról.

Dr. Dobozy Enikő

Kell-e változtatni a bőrápolási rutinunkon az idő előrehaladtával?

Menopauzában a csökkenő hormonszintek miatt kieső funkciók pótlása a legfontosabb. A hámsejtek megújulásának felgyorsítása szükséges. A megvastagodó szaruréteg leválását elősegítő, és a hám vízmegkötő képességét helyreállító hatóanyagokra van szükség, hogy a bőr hidratáltsága helyreálljon. Nagyon fontos a kötőszöveti réteg sejtjeinek aktiválása, a kollagén termelés serkentése, és a pigment termelés szabályozásának normalizálása is. Érdemes olyan, természetes eredetű hatóanyagokat tartalmazó bőrápoló készítményeket választani, amelyeket kifejezetten a változókori bőrre fejlesztettek ki. Használatukkal arcbőrünk tömörebbnek, ragyogóbbnak és fiatalosabbnak hathat. Abban, hogy melyik lehet számunkra a leginkább megfelelő krém, nem csak a kozmetikusunkat, hanem a patikában dolgozó gyógyszerészt vagy akár bőrgyógyászt is érdemes megkérdezni.

A Vichy Neovadiol termékcsaládja a változókori bőrápolás szakértője. A Neovadiol arcápolók feltöltő Proxylane-t és hialuronsavat tartalmaznak a bőr teltségének, rugalmasságának és tömörségének javításáért.

A Neovadiol legújabb családtagja a Neovadiol Phytosculpt a Vichy első formáló és feszesítő balzsama célzottan nyakra, arckontúrra és dekoltázsra. Vichy Termálvíz és természetes eredetű fitoszterolok gondoskodnak a magas fokú hatékonyságról.

Mégis mi történik a bőrünkkel? Miért pont a nyakunk és a dekoltázsunk ráncosodik a leglátványosabban?

A változókor legmarkánsabb jele a menstruáció elmaradása, melynek oka a nemi hormonok mennyiségének csökkenése. Mennyiségük, illetve arányuk változása a bőrben is jelentős változásokat eredményez, melynek esztétikai következményekkel járnak. Az arcbőr legfelsőbb hámrétege a menopauzában elvékonyodik. Csökken a bőr megújulási képessége, lassabban képződnek a hámsejtek, az elhalt hámsejtek lassabban válnak le, emiatt persze az elszarusodott réteg is vastagabbá válik.

Ezzel együtt a bőr zsírtartalma is csökken, a kötőszövet vízmegkötő képessége kisebb lesz, ezért szárazabbnak fogjuk érezni a bőrt. Emellett bizonyos ráncok - például a mimikai ráncok, amik már fiatalabb életkorban is megjelenhetnek - állandósulnak, elmélyülnek. A nyak területe különösen érintett az alacsonyabb izomtámogatás, gravitáció és bőr szerkezete miatt és ez korai bőrmegereszkedéshez vezethet. Ehhez társul még, hogy az UV-sugarak hatására ezen a területen is károsodnak a rugalmasságért és feszességért felelős kollagén- és elasztinrostok, mivel sajnos kevesebb figyelmet fordítunk életünk során a nyak és dekoltázs fényvédelmére

Mit tanácsol a változókorban lévő hölgyeknek?

A saját tapasztalatom, hogy a változókor kezdete kihívásokkal teli, megterhelő időszak, főként bőrgyógyászként látni, hogy bőröm nem a 20 éves énemet tükrözi. Azonban az évek során ráébredtem, hogy sokkal több pozitív dolog kíséri ezt a folyamatot, mint gondoltuk. Fontos, hogy lelkünk mellett testünket is felkészítsük a változásra, megőrizzük magabiztosságunkat, pozitív képet sugározzunk önmagunk felé és a külvilág számára egyaránt. Élvezzük, hogy sokkal több mindent engedhetünk meg magunknak. Lehet, hogy szakmai ártalom, de igenis meglephetjük magunkat a kedvenc krémünkkel.

Fontos tehát tudnunk, hogy a változókor kulcsfontosságú időszak egy nő életében. Igyekezzünk úgy megélni, hogy optimizmussal, pozitív fordulatokkal és bizonyos fajta megnyugvással is együtt járjon. Kényeztessük magunkat, kényeztessük a bőrünket, érezzük magunkat ebben az időszakban is vonzónak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!