A talizmán szó már a káldeusok feljegyzéseiben is szerepel, tudóst, varázsló papot jelent. Innen vették át a görögök (telesmata), és a törökök, akiknél a »talism« csodás erejű képet jelent.

Fatima keze véd a szemmel verés ellen

Az ókorig, sőt a törzsi közösségekig nyúlik vissza a mágikus jelképek, talizmánok viselésének szokása. A sámánok, varázslók mind hittek a szimbólumok erejében, avatási szertartásaik során a kövekbe, fémekbe "bevonzották" az univerzum, a csillagok és bolygók erejét. Később pedig az egyiptomiak, majd a görögök és rómaiak hitvilágának volt szerves része az amulettviselés. A keleti mitológia elemei és a kabbalista hagyományok nyomai is megtalálhatók a talizmánok között.

A Nílus-kereszt fokozza az életerőt

Istenek, mágia, túlvilág

Sok ma használt talizmán eredete is a régi időkbe nyúlik vissza: a titokzatos Ankh-kereszt például egy óegyiptomi hieroglifa, melynek jelentése »élet«. Hórusz szintén egy egyiptomi mitológiai alak, aki gyógyító erővel rendelkezett, az úgynevezett Hórusz-szeme talizmán pedig évezredek óta a mágikus védelemre vágyók egyik kedvelt talizmánja - sőt, a Földközi-tenger térségében máig sok hajóra festik ezt a szerencsés út reményében. A pentagramma görög eredetű kifejezés, az ötágú csillag neve, és már évezredek óta a mágikus védőerő jelképe.

Na de vajon mi táplálja a talizmánok erejét? A régi korok embere "külső" erővel magyarázta a mágikus energiát, amellyel ezek az ékszerek, dísztárgyak rendelkeznek, hitték, hogy az istenségek adják erejüket. A modern kor ezoterikus tanai szerint azonban mi magunk "kölcsönözzük" a mágikus tulajdonságokat az amuletteknek, a hitünkkel, pozitív gondolatainkkal táplálva azokat. Egy azonban biztos, ha vágyik egy kis varázslatos segítségre, érdemes választania egyet közülük!

Talizmánok á-tól z-ig

Ankh (Nílus-kereszt): A már említett egyiptomi szimbólum fokozza az életerőt, elűzi a betegséget és a rontást, hosszú életet ad.
Anubisz: Az egyiptomiak egyik legnépszerűbb istene a holtak kapujának őrzője és a holtak kísérője. Akkor használjuk ezt az amulettet, ha új életet kezdünk, új utakra indulunk.

Buddha: a hiedelmek szerint ha megsimogatjuk kerek hasát, pénz áll a házhoz.

Egyszarvú: a mesebeli alak éberen őrködik az egészségünk felett.

Fatima (Mirjam) keze: Az ősi amulett állítólag visszafordítja a szemmel verést, véd a gonosz erők ellen.
Hórusz szeme: Visszafordítja a rossz akaratot, távol tartja a betegségeket.
Jantra: A hindu jelkép segíti a meditációt, az önfejlesztést, védelmez, reményt ad, megkönnyíti az igazán fontos célok megtalálását.
Jin-jang: A folyamatos változást és a kiegyenlítődést jelképezi. Segít megteremteni a harmóniát, a test-lélek-szellem egységét.

Kagyló: magabiztosságot és bátorságot kölcsönöz, hogy valóra váltsuk álmainkat.
Kelta kígyó: Segíti viselőjét az önmegvalósításban és saját maga tökéletesítésében.

Kereszt: nemcsak a keresztényeknél, hanem már régebbi kultúrákban, például a keltáknál is az emberfeletti energia szimbóluma volt.
Kulcs: Új ajtókat és lehetőségeket nyit meg.
Nap: Életerőt és energiát ad, a vezető beosztásban dolgozóknak segít jó döntéseket hozni.
Patkó: Szerencsét hoz, de fontos, hogy U alakban kell felhelyezni, hogy ne folyjon ki belőle a bőség.
Pentagramma: A tökéletesség jelképe, védelmet nyújt a sötét erők ellen.
Salamon pecsétje: Az anyagi és a spirituális világ összekapcsolódását és egységét jelképezi. Segít megteremteni a test, lélek és szellem egyensúlyát, és utat nyit a spirituális tanok, tapasztalások felé.
Sárkány: Segít bölcs döntéseket hozni, jó vezetővé válni. Megvédi viselőjét a támadásoktól.
Szkarabeusz: Az Egyiptomban szent állatként tisztelt bogár őrzi tulajdonosa életerejét, megóvja a bajtól, és hosszú életet biztosít.
Vitruvius: A Da Vinci tanulmánya alapján készült amulett segíti a tanulást, a gyors, sikeres problémamegoldást.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!